Φυσικό αέριο: Κινηθείτε με το 2ο πιο οικονομικό καύσιμο

Η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές μειώνει τη ρύπανση (περιβαλλοντική και ηχορύπανση). Πρόκειται για το πιο καθαρό εναλλακτικό καύσιμο, εκπέμποντας ως 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου. Ένα όχημα φυσικού αερίου που λειτουργεί σε σχετικά υψηλά φορτία συνήθως εκπέμπει περίπου 25% λιγότερο CO2 από ένα παρόμοιο όχημα που λειτουργεί με βενζίνη ή diesel.

Για μια συγκριτική προσέγγιση της εξοικονόμησης πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι το φυσικό αέριο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα.

Ακόμη, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς.

Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως το πιο οικονομικό καύσιμο στην πράξη καθώς τα drive tests καταδεικνύουν ότι με 10 ευρώ οι οδηγοί μπορούν να κάνουν «εκδρομές διαρκείας».

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ένα κιλό φυσικού αερίου κίνησης CNG (το συγκεκριμένο καύσιμο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης) είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρο βενζίνης, 1,3 λίτρο πετρελαίου και περίπου 2 λίτρα υγραερίου.

Το φυσικό αέριο «διανύει» 361 χλμ με 10 ευρώ

Σε δοκιμή που έγινε διανύθηκαν 361 χιλιόμετρα με το Skoda Octavia 1.4 G-TEC στη διαδρομή Αθήνα-Δελφοί-Αθήνα. Το κόστος ήταν μόλις 10 ευρώ και η κατανάλωση ήταν μόλις 3,4 κιλά/100 χλμ. φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, κατά τη δοκιμή που πραγματοποίησε η ομάδα του Autogreek News, η εκκίνηση έγινε στο πρατήριο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου της Fisikon που βρίσκεται στη Ν. Φιλαδέλφεια και αφού γέμισε τις δύο δεξαμενές του φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 15 κιλών της Octavia 1.4 G-TEC, μηδενίσε το trip computer. Στην εθνική οδό κινήθηκε σταθερά σχεδόν σε όλη τη διαδρομή με 120 χλμ./ώρα (με 6η ταχύτητα ο κινητήρας έχει 2.500 σ.α.λ.), μέχρι την έξοδο για τους Δελφούς. Από εκεί διένυσε 90 περίπου χιλιόμετρα ανηφορικής κυρίως ορεινής διαδρομής μέχρι το μαντείο των Δελφών, κινούμενη με 80-100 χλμ./ώρα. Στα 180 πρώτα χιλιόμετρα, το trip computer έγραψε κατανάλωση 3,8 kg/100 χλμ.

Σε πρόσφατη δοκιμή που έγινε διανύθηκαν 361 χιλιόμετρα με το Skoda Octavia 1.4 G-TEC στη διαδρομή Αθήνα-Δελφοί-Αθήνα. Το κόστος ήταν  μόλις 10 ευρώ και η κατανάλωση ήταν μόλις 3,4 κιλά / 100 χλμ. φυσικό αέριο.

Στην επιστροφή η διαδρομή έγινε μέσα από την εθνική οδό Θηβών – Λιβαδειάς με ταχύτητες γύρω στα 100 χλμ./ώρα για να βγει η ομάδα ξανά στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην έξοδο της Θήβας. Συνολικά, μέχρι το τέλος της διαδρομής διανύθηκαν την ίδια μέρα 361 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 3,4 kg/100 χλμ., με ταχύτητες εντός των προβλεπόμενων ορίων, αλλά και λίγο πιο πάνω. Ποσά που ισοδυναμούν με μόνο 10,6 ευρώ για όλη τη διαδρομή (με τιμή φυσικού αερίου 0,869€/kg), ή με μόλις 2,95€/100 χλμ.

FISIKON depa LOGO1Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε φυσικό αέριο κίνησης

Οι ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο κίνησης και να απαλλαχτούν από το άγχος της ποιότητας του καυσίμου που χρησιμοποιούν.

Πρατήρια Fisikon υπάρχουν σε κομβικά σημεία στην Αττική, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και το δίκτυό τους διευρύνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική,

  • στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264) - Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon
  • στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης) - Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon
  • στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) - Σταθμός Ανεφοδιασμού Fisikon Ανθούσας
  • και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά) -  Σταθμός Ανεφοδιασμού Fisikon Άνω Λιοσίων
  • στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.) - Πρατήριο ΕΚΟ Μ. Κρητικός–Fisikon
  • στο Κορωπί (19o χλμ. Λ. Μαρκοπούλου) - Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon
  • στην Ηλιούπολη (Λ. Πρωτόπαππα 56 & Σαχτούρη) - Πρατήριο BP-Fisikon
  • στον Ασπρόπυργο (16ο χλμ. Ν.Ε.Ο Αθηνών - Κορίνθου) - Πρατήριο BP-Fisikon

Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη,

  • στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) - Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon
  • και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία) - Πρατήριο BP-Fisikon

στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65) - Πρατήριο ΕΚΟ-Fisikon

στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) - Πρατήριο BP-Fisikon

τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας) - Πρατήριο BP-Fisikon

και στα Ιωάννινα (Θέση Κουμπλιές, Τ.Δ. Πεδινή Ιωαννίνων) - Πρατήριο Αμαξοστάσιο ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Fisikon


Πρόγραμμα " Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ" Μετατροπή οχημάτων σε CNG με Επιδότηση ΕΣΠΑ 50%

Για λεπτομέρειες ενημερωθείτε εδώ και συμπληρώστε την Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ

Μετατροπή οχημάτων σε CNG με Επιδότηση ΕΣΠΑ 50%

banner ESPA CNG

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info[at]futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored YouTube redr linkedin