«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ποιες είναι οι 7 αλλαγές - βελτιώσεις

Δεδομένου του χαμηλού βαθμού απορρόφησης, του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που ανέρχεται σε 31%, από την έναρξη του, το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε επτά αλλαγές. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι, με τις προωθούμενες αλλαγές, έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση των 100 εκατ. ευρώ που αποτελούν το ποσόν των συνολικών ενισχύσεων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, οι προωθούμενες αλλαγές είναι οι εξής:

 • Οι εταιρείες από όλη τη χώρα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής για την αγορά ή μίσθωση έως και 10 οχημάτων, έναντι τριών ή έξι για τις νησιωτικές περιοχές που ισχύει σήμερα.
 • Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα απόσυρσης ίσου αριθμού οχημάτων με τον αριθμό που αιτούνται προς επιδότηση.
 • Οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα υπαγωγής για την αγορά και εγκατάσταση «έξυπνων» φορτιστών για το 50% των οχημάτων που αιτούνται προς επιδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση τους θα είναι αμιγώς εταιρική, και όχι για εμπορικούς σκοπούς.
 • Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της διανομής κατ’ οίκον και της διανομής δεμάτων (courier) θα επιδοτούνται για την αγορά έως 10 ποδηλάτων, με στόχο την προώθηση της μικροκινητικότητας.
 • Σε ότι αφορά στα ελαφρά οχήματα και ειδικότερα τις κατηγορίες από L5e έως L7e προβλέπεται αύξηση του μέγιστου ποσού επιδότησης, το οποίο θα διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ έναντι των 800 ευρώ που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση αυτών των τετράτροχων, των οποίων το κόστος αγοράς τους φτάνει μέχρι και τα 11.000 ευρώ.
 • Κατάργηση της υποχρέωσης αγοράς του οχήματος στο πέρας της περιόδου χρονομίσθωσης. Το κίνητρο αυτό εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στους εταιρικούς στόλους.
 • Το ποσό της απόσυρσης για τα ταξί θα αυξηθεί στα 5.500 ευρώ από 2.500 σήμερα. Ωστόσο αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσού της επιδότησης για την αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με την αξιοποίηση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των ενισχύσεων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αποδίδονται με την μορφή επιδότησης αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) ή επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων (Plug in Hybrids) με όριο εκπομπών CO2 τα 50g/km.

Τα στατιστικά του ΥΠΕΝ για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (έως τις 2 Αυγούστου 2021):

 • Αριθμός αιτήσεων : 14.990
 • Αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί : 14.005
 • Αιτήσεις που έχουν εγκριθεί: 11.002, (ποσοστό 78,50%).
 • Αιτήματα ολοκλήρωσης : 4.650
 • Αιτήματα που έχουν ελεγχθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς :2.500
 • Αιτήματα που έχουν πληρωθεί: 1.430

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή νέας απόφασης πληρωμής, η οποία αφορά σε 336 αιτήσεις.

Η απορρόφηση, για όλα τα αιτήματα που έχουν υπαχθεί στην δράση φτάνει στα 13.941.070 ευρώ, ποσοστό 31% επί του προϋπολογισμού.

Καθυστερήσεις και στο πρόγραμμα εκπόνησης των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στο πρόγραμμα εκπόνησης των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) από τους δήμους. Η αρχική προθεσμία της 31/3/2021 για τους μεγάλους και τους μεσαίους δήμους έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, αρχικά για το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια για το τέλος του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Για τους 41 μικρούς δήμους της χώρας, με λιγότερους από 3.500 κατοίκους, εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία του τέλους Μαρτίου του 2022.

Σε 11,5 εκατομμύρια ανέρχεται η χρηματοδότηση των ΣΦΗΟ από το Πράσινο Ταμείο και ο στόχος είναι να καθοριστούν οι κατάλληλες θέσεις εγκατάστασης 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Συνολικά, 252 μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι έχουν υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση προς το Πράσινο Ταμείο. Από αυτούς οι 235 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσίευσης διαγωνισμού ή συμβασιοποίησης ΣΦΗΟ, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου και για τους μικρότερους δήμους.

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info[at]futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored YouTube redr linkedin