Νέα δεδομένα στον τομέα της αυτοκίνησης: η Bosch επωφελείται από τις εξελίξεις - Δύο δις ευρώ πωλήσεων με την αυτοματοποιημένη οδήγηση

Η Bosch αποτελεί κινητήρια δύναμη στο μετασχηματισμό που παρατηρείται στον τομέα της αυτοκίνησης.

Προσφέροντας λύσεις για την οδική κυκλοφορία του μέλλοντος, η Bosch αναπτύσσεται ήδη δύο φορές πιο γρήγορα από την αγορά. Το 2017, οι πωλήσεις στον επιχειρηματικό τομέα “Mobility Solutions” αναμένεται να φτάσουν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ, μία αύξηση της τάξης 7%. Κατά την ίδια περίοδο, η παγκόσμια παραγωγή οχημάτων θα αυξηθεί μόλις κατά 2,8%.

«Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα με την αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να αυξάνεται και θα παραμείνει ισχυρή. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για εμάς στην αυτοκίνηση του μέλλοντος» λέει ο δρ. Volkar Denner, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch. Τα συστήματα υποστήριξης οδήγησης, που αναπτύσσονται έντονα, αποτελούν πρόδρομο για την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Η αύξηση της αγοράς είναι 25%, ενώ στη Bosch είναι ακόμη υψηλότερη. Έως τις αρχές του 2019, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών θα έχει καταγράψει πωλήσεις δύο δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στα συστήματα υποστήριξης οδήγησης. Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των R & D συνεργατών στον επιχειρηματικό τομέα “Mobility Solutions” της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 10%, σε 48.000 άτομα. Από τεχνική άποψη, η πορεία προς την οδήγηση χωρίς ατυχήματα, χωρίς άγχος και χωρίς εκπομπές ρύπων θα προέλθει από την αυτοματοποιημένη, την ηλεκτρική και τη συνδεδεμένη οδήγηση.

Δεν πρόκειται μόνο για κατασκευή καλύτερων αυτοκινήτων, αλλά για νέες αντιλήψεις στον τομέα της αυτοκίνησης.

Όχι μόνο κατασκευάζουμε καλύτερα αυτοκίνητα, αλλά και επανεξετάζουμε την έννοια της κινητικότητας. Η Bosch είναι έτοιμη για την παρούσα και τη μελλοντική κατάσταση.

Volkar Denner, Διευθύνων Σύμβουλος της Βosch

bosch sdc 02

Οι λύσεις της Bosch για οδήγηση χωρίς ατυχήματα, χωρίς άγχος και χωρίς εκπομπές ρύπων.

Είτε πρόκειται για κυκλοφοριακή συμφόρηση, τροχαία ατυχήματα, ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε αλλαγή του κλίματος – η Bosch ήδη διαθέτει λύσεις και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων της οδικής κυκλοφορίας. «Αν θέλουμε να παραμείνουμε στο προσκήνιο στο μέλλον, πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα», λέει ο Denner. Ένας σημαντικός πρωτεύον στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας. Η Bosch θέλει να βοηθήσει σε αυτό, τόσο βελτιώνοντας τον κινητήρα εσωτερικής καύσης όσο και ενισχύοντας τις προσπάθειές της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Εν όψει των συζητήσεων για το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ο Denner λέει: «Για εμάς δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις τεχνολογικές μας επιλογές ανοικτές και να μην περιοριστούμε σε μία μόνο λύση.»

Όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων των κινητήρων εσωτερικής καύσης, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με τα συνθετικά καύσιμα. Τα καύσιμα αυτά παράγονται με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν να έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Επιπλέον, μπορούν να σχεδιαστούν για να καίνε πρακτικά χωρίς αιθάλη. Με αυτό τον τρόπο, το κόστος για την επεξεργασία καυσαερίων μειώνεται. «Τα συνθετικά καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους υπάρχοντες σταθμούς ανεφοδιασμού και κυρίως στους υπάρχοντες κινητήρες. Η θετική τους επίδραση είναι επομένως ταχύτερη από ότι, εάν ανανεώσουμε πλήρως την υποδομή και τον στόλο των οχημάτων» λέει ο Denner.

Η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην αγορά συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτατα. Το νέο σύστημα “e-axle” της Bosch καθιστά τον ηλεκτρικό κινητήρα πιο αποτελεσματικό από άποψη απόδοσης και κόστους. Για ελαφριές εφαρμογές ηλεκτροκίνησης, η Bosch έχει αναπτύξει ένα ευέλικτο και εύκολα επεκτάσιμο σύστημα μετάδοσης κίνησης 48 volt με βάση εξαρτήματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί στην παραγωγή. Η Bosch κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, προμηθεύει με το σύστημα μετάδοσης κίνησης τα Streetscooters της γερμανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της ηπείρου.

Με τη στάθμευση χωρίς οδηγό, η Bosch ανοίγει το δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση.

Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας, η Bosch σε συνεργασία με την Daimler, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, πρόκειται να δρομολογήσουν στόλο αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων οχημάτων σε αστικούς δρόμους. Αυτό θα βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας και θα συμβάλει στην οδηγική ασφάλεια. Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, ένας στους δύο καταναλωτές θα καλωσόριζε ένα τέτοιο όχημα, που θα απαλλάσσει τους οδηγούς από ελιγμούς και καταστάσεις άγχους στην καθημερινή τους οδήγηση.

bosch sdc 01

Η Bosch έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς την αυτόνομη οδήγηση : από τις αρχές του 2018, τα αυτοκίνητα στο γκαράζ του μουσείου αυτοκινήτων της Mercedes – Benz στη Στουτγάρδη θα ψάχνουν για χώρο στάθμευσης και θα παρκάρουν μόνα τους, χωρίς οδηγό. Αυτό μειώνει το άγχος και κάνει πιο αποτελεσματική τη χρήση του χώρου στάθμευσης – το ίδιο μέγεθος χώρου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20% περισσότερα οχήματα.

Η Bosch κάνει περισσότερα από τα αυτοκίνητα. Χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φάσμα των τεχνολογιών της εταιρείας για να θέσουμε σε εφαρμογή καινοτόμες λύσεις κινητικότηταςVolkar Denner

Εξίσου εύκολη χρήση όπως ένα smartphone: ενημερώσεις λογισμικού από το cloud της Bosch

Η προσέγγιση αυτή ισχύει και για τη διασύνδεση οχημάτων. Στα επόμενα πέντε χρόνια, τα συνδεδεμένα οχήματα θα αυξάνονται κατά σχεδόν 25% κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις θα αυξηθούν από 47 σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ (πηγή PwC). Όπως καμία άλλη εταιρεία στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Bosch διαθέτει την τεχνογνωσία του αισθητήρα, του λογισμικού και των υπηρεσιών, απαραίτητων στοιχείων για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Ακόμη και τώρα, 1,5 εκατομμύρια οχήματα συνδέονται χρησιμοποιώντας λογισμικό Bosch IoT. Η διασύνδεση του οχήματος καθιστά δυνατή την παροχή πολλών υπηρεσιών στον τομέα της αυτοκίνησης. Τα αυτοκίνητα θα γίνουν προσωπικοί βοηθοί. «Συνδέοντας τα αυτοκίνητα με έξυπνα σπίτια και γραφεία, τα μετατρέπουμε σ ‘ένα τρίτο περιβάλλον διαβίωσης», λέει ο Denner.

bosch sdc 03

Σύντομα, μέσω της διασύνδεσης τα οχήματα θα χειρίζονται ψηφιακά τα ραντεβού για το σέρβις τους, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία “software over the air” της Bosch. Η νέα αυτή υπηρεσία καθιστά ασφαλή και αξιόπιστη την ενημέρωση των δεδομένων του οχήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τα smartphones. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι δυνατή η λήψη επιπλέον λειτουργιών, όπως η μηχανή αναζήτησης χώρου στάθμευσης.

Με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού, οι οδηγοί θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν τα αυτοκίνητά τους στο μέλλον. Στη Bosch, η διασύνδεση εκτείνεται πολύ πέρα από τα καθιερωμένα. Με υπηρεσίες όπως η “Coup”, υπηρεσία κοινόχρηστων ηλεκτρονικών σκούτερ που τώρα αποτελεί επανάσταση για την αστική κυκλοφορία στο Βερολίνο και στο Παρίσι, η Bosch γίνεται πάροχος υπηρεσιών αυτοκίνησης. Μελέτες εκτιμούν ότι η εν λόγω αγορά θα αυξηθεί κατά ετήσιο ποσοστό 28% παγκοσμίως (πηγή McKinsey).

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter

 

Newsletter

Έγγραφή στο ΝewsLetter