Hyundai IONIQ. Η τεχνολογία πίσω από το αυτόνομο αυτοκίνητο [video]

Χωρίς να είναι πλέον μόνο προνόμιο των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, η τεχνολογία αυτονομίας έχει βάλει στόχο να παίξει μεγάλο ρόλο στις ζωές μας, όμως όλες οι προτάσεις αυτόνομων οχημάτων τείνουν να έχουν φουτουριστική εμφάνιση ή παράξενα εξαρτήματα όπως κεραίες στο εξωτερικό τους.

Με την πρώτη ματιά, δεν θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίσει ότι το μοντέλο IONIQ του βίντεο που ακολουθεί είναι ένα αυτόνομο όχημα. Δεν υπάρχουν κατασκευές στην οροφή και μοιάζει σαν όλα τα άλλα αυτοκίνητα στην πρωτοποριακή γκάμα IONIQ της Hyundai.

Η διαφορά είναι πως αυτό το αυτόνομο IONIQ που παρουσιάστηκε στο Λας Βέγκας φέτος, έχει κρυμμένο το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας των αισθητήρων στο αμάξωμά του. Επιπρόσθετα, το αυτόνομο σύστημα του αυτοκινήτου κάνει έξυπνη χρήση των υπαρχόντων αισθητήρων για χαρακτηριστικά όπως το cruise control και το οπίσθιο παρκάρισμα.

Αυτά τα υπάρχοντα συστήματα που είναι διαθέσιμα στην Ηλεκτρική, την Υβριδική και την Plug-In Υβριδική έκδοση του IONIQ συνδυάζονται με την τεχνολογία LiDAR στην αυτόνομη έκδοση, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η χαρτογράφηση και η πλανητική εξερεύνηση. Για να το θέσουμε απλά, η τεχνολογία LiDAR, χρησιμοποιεί λέιζερ για να φωτίσει ένα στόχο ή αντικείμενο, και έπειτα μπορεί να μετρήσει την απόσταση από αυτό.

Συνδυασμός λέιζερ και λογισμικού υπολογιστή για την εξασφάλιση αποφυγής αντικειμένων

Η τεχνολογία LiDAR είναι ένα σύστημα λέιζερ και ραντάρ που χρησιμοποιείται από αυτόνομα οχήματα για την ανίχνευση και αποφυγή αντικειμένων. Περιστρεφόμενες ακτίνες λέιζερ αναγνωρίζουν αντικείμενα επιτρέποντας στο λογισμικό του υπολογιστή να καθορίσει την απόσταση από τα αντικείμενα έτσι ώστε το όχημα να καθορίσει με ασφάλεια την πορεία του κατά μήκος μιας διαδρομής. Η τεχνολογία επιτρέπει στους αισθητήρες να αναγνωρίζουν άλλα οχήματα, πινακίδες κυκλοφορίας, σήμανση επί της οδού, όρια και άλλα αντικείμενα.

Η ίδια τεχνολογία LiDAR βρίσκεται σε λειτουργία στο προσαρμοζόμενο σύστημα cruise control ενός αυτοκινήτου, υπολογίζοντας την απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα και επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να δράσει αυτόματα, πχ επιβραδύνοντας στην περίπτωση ξαφνικής αλλαγής στην ταχύτητα της κυκλοφορίας. 

Τα συστήματα LiDAR διαθέτουν καλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερο πεδίο σάρωσης από τα απλά συστήματα ραντάρ. Η χρήση τους σε συνδυασμό με άλλους αισθητήρες τα κάνει αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα πραγματικού χρόνου. Στο αυτόνομο IONIQ concept, η συστοιχία LiDAR είναι ενσωματωμένη σε τρείς αισθητήρες στον μπροστινό προφυλακτήρα. Σε άλλα αυτόνομα οχήματα, το σύστημα του ραντάρ 360 μοιρών μπορεί να είναι τοποθετημένο στην οροφή. Το αυτόνομο IONIQ επιτυγχάνει την ίδια εμβέλεια αξιοποιώντας τους πίσω αισθητήρες. 

Κάμερες με φορά προς τα εμπρός στο πάνω μέρος του παρμπρίζ χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση αντικειμένων, πινακίδων κυκλοφορίας και φωτεινών σηματοδοτών. Αποτελούν επίσης μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης Αποχώρησης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας του IONIQ. Το αυτόνομο IONIQ χρησιμοποιεί επίσης μια κεραία GPS και στοιχεία χαρτών από την Hyundai MnSoft για την ανάγνωση πληροφοριών όπως η τοποθεσία, η καμπυλότητα του δρόμου και το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας.

Από τις μετεωρολογικές μελέτες έως τα διαστημικά ταξίδια

Η τεχνολογία LiDAR χρησιμοποιείται σε πληθώρα βιομηχανιών, από την παρατήρηση της κίνησης των τεκτονικών πλακών, μέχρι λεπτομερείς μετεωρολογικές μελέτες, έως τις εξορύξεις και την στρατιωτική έρευνα. Χρησιμοποιείται ακόμη και από τη NASA για τοπογραφικές μελέτες της Γης και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, όπως η χαρτογράφηση του Άρη, και στα διαστημικά ταξίδια όταν τα διαστημόπλοια πρέπει να κάνουν ρυθμίσεις ελιγμών.

Μάθετε στο βίντεο για το LiDAR, την τεχνολογία στην οποία οφείλει την αυτονομία του το concept Hyundai IONIQ.

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter

 

Newsletter

Έγγραφή στο ΝewsLetter