Πώς λειτουργεί η Τεχνολογία των Συνδεδεμένων Οχημάτων?

Η τεχνολογία των συνδεδεμένων οχημάτων θα επιτρέψει σε οχήματα, οδούς και άλλες υποδομές και τα smartphones μας να επικοινωνούν και να μοιράζονται όλες τις ζωτικές πληροφορίες μεταφοράς. Οι ροές επικοινωνίας θα βασίζονται κυρίως σε μια τεχνολογία δικτύωσης γνωστή ως αποκλειστική επικοινωνία μικρής εμβέλειας (DSRC - dedicated short-range communications), η οποία είναι παρόμοια με την Wi-Fi. Πολλά οχήματα σήμερα είναι ήδη "συνδεδεμένα" μέσω της κυψελοειδούς τεχνολογίας. Η DSRC προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για γρήγορες, ασφαλείς και αξιόπιστες επικοινωνίες και δεν είναι ευάλωτη στις παρεμβολές.

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία DSRC (αρχείο PDF).

Βασικά, το όχημά σας, και τελικά σχεδόν κάθε άλλο όχημα στο δρόμο, θα χρησιμοποιήσει το DSRC, καθώς και GPS, κινητά, Bluetooth και άλλα συστήματα επικοινωνίας, για να αποκτήσει επίγνωση των 360 μοιρών των κοντινών οχημάτων. Αυτός ο εξοπλισμός θα μεταδίδει συνεχώς τη θέση σας, την κατεύθυνση και την ταχύτητα (π.χ. εάν στρίβετε ή φρενάρετε), καθώς και άλλες πληροφορίες, σε οχήματα που μοιράζονται μαζί σας το δρόμο. Θα «μιλήσει» ακόμη και σε εξοπλισμό εγκατεστημένο στον ίδιο τον δρόμο και σε άλλες υποδομές, όπως φανάρια, πινακίδες στάσεων, θάλαμους διοδίων, ζώνες εργασίας ή σχολείων και σιδηροδρομικές διαβάσεις.

Για να λειτουργήσει με ασφάλεια, ένα σύστημα συνδεδεμένων οχημάτων πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοπιστία της επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων. Η πηγή κάθε μηνύματος πρέπει να είναι αξιόπιστη και το περιεχόμενο του μηνύματος πρέπει να προστατεύεται από εξωτερικές παρεμβολές. Το σύστημα, όπως προβλέπεται, θα περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα οχήματα μπορούν να βασίζονται σε μηνύματα που αποστέλλονται από άλλα οχήματα. Το Γραφείο Κοινών Προγραμμάτων Έξυπνων Συστημάτων Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (ITS JPO - Intelligent Transportation System Joint Program Office) συνεργάζεται με τη βιομηχανία για να αναπτύξει αυστηρούς ελέγχους για την αποτροπή παραβίασης του συνδεδεμένου υλικού και λογισμικού του οχήματος. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα εξεταστούν εξονυχιστικά από τη NHTSA.

Επιπλέον, το USDOT αντιλαμβάνεται ότι η ιδιωτική ζωή είναι μια κρίσιμη ανησυχία. Ο εξοπλισμός και οι συσκευές δεν θα αναγνωρίσουν εσάς ή το όχημά σας. Οι πληροφορίες που συλλέγουν και μοιράζονται θα είναι ανώνυμες.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι προειδοποιήσεις που λαμβάνετε κατά την οδήγηση δεν θα αποσπούν την προσοχή. Θα λάβετε ενημερώσεις και ειδοποιήσεις μόνο όταν αναπτύσσεται μια επικίνδυνη κατάσταση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info[at]futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored YouTube redr linkedin