More

    Έργο Νίσυρος: Περιβαλλοντική Προστασία με Μηδενικά Απόβλητα & Ρύπους και Ενεργή Συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας [video]

    Μέγεθος κειμένου-+=
    Μέγεθος κειμένου-+=

    Έργο Νίσυρος: Περιβαλλοντική Προστασία με Μηδενικά Απόβλητα, Μηδενικούς Ρύπους και Ενεργή Συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας. Κάτι μεγάλο και σοβαρό γίνεται στη Νίσυρο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, μιας και στις 14 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε διεθνής τηλεδιάσκεψη με θέμα «Έργο Νίσυρος: Το Όραμα και η Εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Προστασίας μέσω της επίτευξης Μηδενικών Αποβλήτων και Μηδενικών Ρύπων».

    Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε από τον Δήμο Νισύρου και την Διεθνή Περιβαλλοντική Εταιρεία Δημοσίου Συμφέροντος UNISCRAP PBC . Στην τηλεδιάσκεψη, από το εξωτερικό, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ουγκάντα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ.

    Από πλευράς Ελλάδας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: Ο Δήμαρχος Νισύρου Καθ. Χριστοφής Κορωναίος μαζί με τον επιστημονικό του συνεργάτη κ. Παναγιώτη Κολλά και η  Επιτελική Επιστημονική Ομάδα του Έργου που αποτελείται από καθηγητές των παρακάτω ελληνικών πανεπιστημίων:

    • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Δρ. Παναγιώτης Κτενίδης)
    • Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Καθ. Σπύρος Δενάζης)
    • Πανεπιστήμιο Αθηνών (Καθ. Αθανασία Αλανιστιώτη)
    • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Καθ. Εμμανουλούδης Δημήτριος)
    • Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, η Ακτοπλοϊκή Εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ GROUP, καθώς και λοιποί φορείς της Ιδιωτικής Οικονομίας της χώρας μας (Όμιλος HELESI, TEMAK A.E κ.α.) που στηρίζουν την ανάπτυξη της Νισύρου.

    Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης, το οποίο είναι στα αγγλικά και έχει διάρκεια  μιάμιση ώρα περίπου, μας παραχώρησαν ευγενικά οι διοργανωτές της. Από την δική μας πλευρά τονίζουμε ότι το περιεχόμενο του βίντεο, καθώς και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει από αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και ότι καλύπτεται από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
    Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το Έργο Νίσυρος, ποια είναι η φιλοσοφία του, ποια τα χαρακτηριστικά του, ποιες δράσεις περιλαμβάνει και άλλα πολλά, απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Κολλά, ιδρυτή και πρόεδρο της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Εταιρείας Δημοσίου Συμφέροντος UNISCRAP PBC και σύμβουλο του Δημάρχου Νισύρου Καθ. Χριστοφή Κορωναίου.

    Η UNISCRAP έχει σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, με το παράρτημα της να έχει έδρα στο νησί της Νισύρου.


    Ερώτηση: Ποιος ήταν ο σκοπός της διεθνούς τηλεδιάσκεψης και ποια ήταν τα αποτελέσματα της:

    Παν. Κολλάς: Η Διεθνής τηλεδιάσκεψη είχε σαν κύριο σκοπό να παρουσιάσει σε ένα διεθνές ακροατήριο τις δράσεις ανάπτυξης που πράττουμε με την ανιδιοτελή υποστήριξη μας στο Δήμο Νισύρου και στον Δήμαρχο Κα. Χριστοφή Κορωναίο. Επίσης δώσαμε τη δυνατότητα στους συντελεστές του έργου που είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια της χώρας μας να παρουσιάσουν το έργο τους. Δώσαμε την δυνατότητα στο διεθνές ακροατήριο να κατανοήσει τις δράσεις ανάπτυξης που γίνονται στο Νησί, καθώς και να παρουσιάσουμε την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται από καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος. Τέλος δώσαμε τη δυνατότητα να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι το Πάντρεμα της Εκπαίδευσης με την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη, που σαν αποτέλεσμα θα έχει η διαδικασία και το σχέδιο ανάπτυξης να περάσει στις επόμενες γενιές.


    Ερώτηση: Τι είναι το Έργο Νίσυρος και ποιοί είναι οι άξονες δράσης του;

    Παν. Κολλάς: Το έργο Νίσυρος είναι το Στρατηγικό Σχέδιο που συνδυάζει δύο βασικούς σκοπούς: ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ και ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΥΣ με συντονισμένες και ιεραρχημένες επεμβάσεις στους εξής τομείς:

    • Υποδομές Ύδρευσης και Λυμάτων: Περιλαμβάνει υποδομές αφαλάτωσης, βιολογικού καθαρισμού και αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης με νέες σωληνώσεις κατά τρόπο τέτοιο ώστε να υπάρχει συνεχή ροή νερού στα χωριά: Μανδράκι, Πάλλοι, Εμπορειό και Νικειά
    • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ήπιας Μορφής για το Νησί, με έμφαση στην Ηλιακή Ενέργεια, και λοιπές μορφές ενέργειας όπως έχουν καθοριστεί σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος)
    • Ηλεκτροκίνηση και Φόρτιση Ηλεκτρικών Οχημάτων: Άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτρική κινητικότητα σε συνδυασμό με φόρτιση των οχημάτων από ενέργεια παραγόμενη από Ήπιας μορφής ΑΠΕ.
    • Περιβαλλοντική Παρακολούθηση και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας: Υλοποιήσιμο σχέδιο τοποθέτησης έξυπνων αισθητήρων και σχεδιασμός τοπικού δικτύου κατά τρόπο ώστε να παρακολουθούνται: Περιβαλλοντικοί παράμετροι καθώς και να εκτιμώνται κίνδυνοι σχετιζόμενοι με το Κλίμα, τα Μετεωρολογικά φαινόμενα, παρατηρήσεις σεισμών, καθώς και ανάλυση των Εκπομπών του Ηφαιστείου μεταξύ άλλων.  
    • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Έξυπνη Παρακολούθηση της Ενέργειας στα Δημοτικά Κτήρια και στον Οδοφωτισμό
    • Διαχείρισης Πόρων και Απορριμμάτων (Ανακύκλωση, Μοντέλο Ανταποδοτικότητας, Σχεδιαζόμενες Νέες Προμήθειες για την Ανακύκλωση στο Νησί)

    Ερώτηση: Σε ποια προγράμματα συμμετέχει ο Δήμος της Νισύρου για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων;

    Παν. Κολλάς: Για την υλοποίηση των δράσεων ο Δήμος της Νισύρου συμμετέχει σε Ερευνητικά Επιστημονικά Προγράμματα τόσο από Πλευράς Ευρώπης όσο και από πλευράς ΗΠΑ (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ) για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

    Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νισύρου συμμετέχει στα εξής προγράμματα:

    • Πρόγραμμα IANOS: Το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια τέσσερα (4) χρόνια, και εστιάζει στην πλήρη απεξάρτηση της Νισύρου από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, και ότι συνεπάγεται αυτό, μέσω της εφαρμογής ήπιων μορφών παραγωγής ενέργειας, έχοντας ως βάση το σχέδιο που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος). Παράλληλα με το εν λόγω πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020, δίνεται η δυνατότητα στη Νίσυρο να συνεργαστεί και με άλλα Ευρωπαϊκά νησιά και Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση
    • Πρόγραμμα PRISMI PLUS / Interreg: Με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Ρώμης ο Δήμος Νισύρου συμμετέχει σε έργο ανάπτυξης εργαλείων διοίκησης για λήψη αποφάσεων, κάτι που βοηθά το Δήμο Νισύρου και τα στελέχη αυτού, στην καλύτερη λήψη των αποφάσεων.
    • Πρόγραμμα NESOI / HORIZON 2020: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και σχεδίου ανάπτυξης ΑΠΕ στη Νίσυρο με στοχευμένες δράσεις. Στόχος του Προγράμματος είναι το νέο Green Deal της Ευρώπης και η υλοποίηση έργων στο Νησί.

    Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Δήμος Νισύρου καθώς και η Ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων συμμετέχει σε ένα ευρείας δυναμικής Ερευνητικό Πρόγραμμα με στόχο τη νέα αμερικανική τεχνολογία για την ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων στην φάση της συλλογής και μεταφοράς των υλικών. Την εν λόγω πρωτοβουλία συντονίζει η UNISCRAP PBC σε συνεργασία με το Nyheim Plasma Institute (Drexel University) του Αμερικανικού Κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με εξειδίκευση στις τεχνολογίες Πλάσματος.

    Ήδη από το Σεπτέμβρη 2021 με την επιστροφή μου στην Αμερική, προχωρούμε δυναμικά στην ανάπτυξη της βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή της Πενσυλβάνια και του Ντέλαγουερ για τον σχεδιασμό και παραγωγή ενός ειδικού βιομηχανικού προϊόντος για τους Δήμους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκτός Η.Π.Α. παραγωγή αυτού να γίνεται και από εγχώριους φορείς, κατόπιν υπογραφών ειδικών καλών και δίκαιων συμφωνιών. Το Κέντρο Ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων θα είναι στο West Chester της Πενσυλβάνια.


    Ερώτηση: Με ποια πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς συνεργάζεται ο Δήμος για την υλοποίηση του Έργου Νίσυρος;

    Παν. Κολλάς: Στο έργο συμμετέχουν τα εξής ελληνικά πανεπιστήμια:

    • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    • Πανεπιστήμιο της Πάτρας
    • Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

    Από το εξωτερικό συμμετέχουν τα εξής πανεπιστήμια:

    • Πανεπιστήμιο της Ρώμης
    • Drexel University
    • George Washington University

    Ερώτηση: Ποιός είναι ο κεντρικός στόχος του Έργου Νίσυρος;

    Παν. Κολλάς: Κεντρικός στόχος είναι η Νίσυρος να αποτελέσει Επιστημονικό Κέντρο, Χώρος Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης στην περιοχή της Ελλάδας. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός στόχος είναι το νησί της Νισύρου να αποτελέσει παράδειγμα ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα, να γίνει υπόδειγμα Ολοκληρωμένης Αειφόρου Ανάπτυξης, με ταυτόχρονη συνεισφορά στα νέα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στο Δήμο Νισύρου


    Ερώτηση: Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα του Έργου και ποια είναι τα ορόσημα του;

    Παν. Κολλάς: Το χρονοδιάγραμμα του έργου εξαρτάται από τις θετικές απαντήσεις στα Χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν υποβληθεί για τα σχετικά έργα. Ειδικότερα

    • Πρόγραμμα Υπουργείου Εσωτερικών για Δήμους: Αντώνης Τρίτσης
      • Υποδομές Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλλων (έχουμε είδη θετική απάντηση)
      • Υποδομές Βιολογικού Καθαρισμού (Στάδιο διεθνούς δημοπράτησης)
      • Υποδομές Αγροτικής Οδοποιίας: (Δρόμος προς Αυλάκι, Δρόμος προς Λυές)
      • Υποδομές ΑΠΕ: για τις μονάδες αφαλάτωσης με αξιοποίηση Φωτοβολταϊκών
      • Υποδομές Ηλεκτροκίνησης και Ηλεκτροφόρτισης: Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων
      • Υποδομές έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης στα δημοτικά κτήρια και συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και τοποθέτηση αισθητήρων.
    • Επιχορηγούμενο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Norway, Lichtenstein, Iceland)
      • Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων ημερησίως, σε συνδυασμό με κατασκευή αγωγού διοχέτευσης της άλμης στη θάλασσα, ανάπτυξη συστήματος φωτοβολταϊκών συστημάτων

    Η UNISCRAP PBC στα πλαίσια περαιτέρω υποστήριξης του Ενεργειακού έργου Μηδενικών Ρύπων της Νισύρου με  τίτλο ZERO EMISSIONS NISYROS βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αναπτυξιακή Χρηματοοικονομική Εταιρεία της Αμερικής με τίτλο: U.S Development Finance Corporation για να συμμετέχει ενεργά και γρήγορα στη χρηματοδότηση του έργου με την αξιοποίηση της Αμερικανικής Τεχνολογίας που σχετίζεται με τις συνέργειες με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Η.Π.Α και το κέντρο ανακαλύψεων WindSTAR.


    Ερώτηση: Υπάρχουν επιμέρους δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί;

    Παν. Κολλάς:

    • Μία δράση που υλοποιείται επί του παρόντος είναι η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης Εμπορειού και Νικειών και η ταυτόχρονη σύνδεση με τις μονάδες της αφαλάτωσης,
    • Είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση ενός φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων της Αμερικανικής Εταιρείας BLINK CHARGING. Έχει είδη σταλεί ο εξοπλισμός και ο Δήμος Νισύρου έχει αναλάβει την τοποθέτηση και εγκατάσταση στο Λιμάνι της Νισύρου. Να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Ταμείο της Κω  έχει είδη εγκρίνει σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για παραχώρηση δύο (2) θέσεων στο λιμάνι όπου θα εγκατασταθεί ένας διπλός φορτιστής Ηλεκτρικών οχημάτων 22kV.

    Ερώτηση: Είναι σαφές ότι το Έργο Νίσυρος δεν αφορά  στη ζωή των κατοίκων της Νισύρου μόνο. Πως επιδρά το έργο στη ζωή των κατοίκων της Νισύρου αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου;

    Παν. Κολλάς: Στόχος μας, μέσω του έργου ΝΙΣΥΡΟΣ, είναι η δημιουργία μιας Επιστημονικής Ζώνης και η υλοποίηση ταυτόχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των νέων ανθρώπων στα νησιά μας (μαθητών, φοιτητών και νέων επαγγελματιών). Η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου και η ανάπτυξη νέων ερεθισμάτων των νέων θα οδηγήσει μονοσήμαντα στην βελτίωση της οικονομικής συνοχής, και της ευημερίας σε όλα τα νησιά μας


    Ερώτηση: Μετά την τηλεδιάσκεψη της 14ης Απριλίου υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το Έργο Νίσυρος;

    Παν. Κολλάς: Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι για τη χρηματοδότηση των δράσεων στα στοχευμένα έργα που αναφέραμε στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης έχουμε πρόοδο σχετικά με την απόφαση εγκατάστασης παραρτήματος του Τμήματος Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον χώρο του Πρώην Δημοτικού Σχολείου στον Εμπορειό Νισύρου. Προχωρά γοργά η εγκατάσταση του Εργαστηρίου για τις ΑΠΕ και την Προστασία του Περιβάλλοντος στα Νικειά Νισύρου, ως πρωτοβουλία του Δήμου Νισύρου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Νορβηγικό Οργανισμό Smart Innovation Norway, όπου κατέθεσαν με το Δήμο Νισύρου πρόταση στον πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για τη μονάδας της Αφαλάτωσης και της ΑΠΕ.

    Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι η αποτελεσματικότητα ενός έργου καθορίζεται καθ’ ολοκληρίαν από την αφοσίωση των Δήμων, τόσο των αιρετών αρχόντων όσο και των στελεχών των Δήμων καθώς και των εργαζομένων στους Δήμους. Όλοι μαζί οφείλουν να λειτουργούν με νοοτροπία ομαδικότητας και αποτελεσματικότητας. Μόνο με αυτό το τρόπο υλοποιούνται έργα, σχεδιάζονται θεσμοί και επηρεάζεται εξολοκλήρου η ποιότητας ζωής και η βιωσιμότητα ενός τόπου.


    nisirosΜια Νίσυρος ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΟΥΣ και ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ και με ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  είναι ο στόχος του Στρατηγικού Έργου «Νίσυρος». Ένα έργο που περιλαμβάνει δράσεις που ξεκινούν από τις υποδομές, ανοίγουν το δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση με σεβασμό στην ιστορία και το περιβάλλον του νησιού και καταλήγει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Σχετικά με τις εξελίξεις του στρατηγικού έργου, μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του Νησιού, στη διεύθυνση https://www.nisyros.gr

     

    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Δημοφιλή Άρθρα

    Προηγούμενο άρθροΝέο MOTUL 300V στο 24Hours of le Mans
    Επόμενο άρθροΑυτό το ξέρατε;

    Σχετικά Άρθρα