TotalEnergies: Δέσμευση για Παραγωγή και Διανομή Προσιτής, Αξιόπιστης και Καθαρής Ενέργειας Σε Όλες τις Μορφές της

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κος Yohan Chouchene, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ A.E. εξηγεί γιατί μια παγκόσμια Εταιρία ενέργειας – κολοσσός άλλαξε όνομα και λογότυπο και αποκαλύπτει ποια είναι τα σχέδια της TotalEnergies για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη για να μάθετε και τα άλλα σημαντικά ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο κος Yohan Chouchene, όπως πόσα εκατομμύρια τόνους βιοκαυσίμων προερχόμενων από την κυκλική οικονομία θα παράγει η TotalEnergies το 2025 και το 2030.  

Ερώτηση: Τι σηματοδοτεί η νέα ονομασία TotalEnergies;

Απάντηση: H Total μεταμορφώνεται και γίνεται TotalEnergies. Αυτό το νέο όνομα και η νέα οπτική ταυτότητα ενσωματώνουν την πορεία που η TotalEnergies έχει σχεδιάσει αποφασιστικά για την ίδια: αυτή μιας εταιρείας ευρείας ενέργειας που έχει δεσμευτεί να παράγει και να παρέχει ενέργειες που είναι όλο και πιο προσιτές, αξιόπιστες και καθαρές.

«Η ενέργεια είναι ζωή. Όλοι τη χρειαζόμαστε και είναι μια πηγή προόδου. Έτσι, σήμερα, για να συμβάλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη που αντιμετωπίζει την κλιματική πρόκληση, προχωρούμε, μαζί, προς νέες ενέργειες. Η ενέργεια ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό της και αυτό το ενεργειακό ταξίδι είναι δικό μας. Η φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε ένας παγκόσμιος παράγοντας στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Total μεταμορφώνεται και γίνεται TotalEnergies ”, Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Το λογότυπο TotalEnergies χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Το T και το E του TotalEnergies διαμορφώνουν ένα σύμβολο, το ενεργειακό ταξίδι.
 • Είναι ένα ταξίδι, ένα μονοπάτι του οποίου η πορεία είναι σε κίνηση. Ξεκινά από την αρχή μας, την Total και οδηγεί στο νέο σήμα TotalEnergies.
 • Το TotalEnergies, είναι ένα όνομα, στον πληθυντικό και αντιπροσωπεύει όλες τις ενέργειες.
 • Υπάρχουν 7 χρώματα, όσες είναι και οι ενέργειες. Μεταβαίνουμε από το ένα χρώμα στο άλλο, ξεκινώντας από το ιστορικό κόκκινο χρώμα που είναι η αφετηρία αυτού του μετασχηματισμού.

Ερώτηση: Ποιες αλλαγές θα δούμε στην παρουσία της εταιρίας στην Ελλάδα;

Απάντηση: Η ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η ελληνική θυγατρική της εταιρείας TotalEnergies, είναι υπεύθυνη για το τμήμα Marketing & Services στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Γεωργία και την Αρμενία. Η κύρια δραστηριότητά της είναι να παρέχει στην αγορά και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων λιπαντικά, ψυκτικά και ειδικά υγρά και να υποστηρίζει τους πελάτες της με υπηρεσίες και καινοτόμες λύσεις που στοχεύουν στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της οικονομίας καυσίμου, της αποδοτικότητας και της μακροζωίας του εξοπλισμού.

Ακολουθώντας τη φιλοδοξία της TotalEnergies να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μαζί με την κοινωνία, και ανάπτυξη νέων μορφών κινητικότητας στην Ελλάδα, στην ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. επικεντρωνόμαστε στην παροχή προϊόντων και λύσεων με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις:

 • Προϊόντα οικονομίας καυσίμου: η TotalEnergies αναπτύσσει προϊόντα FE (Fuel Economy) από τη δεκαετία του 1990. Σήμερα, το ένα τρίτο των λιπαντικών κινητήρα TotalEnergies που πωλούνται παγκοσμίως διαμορφώνεται με τεχνολογία FE.
 • Σειρά Quartz Xtra: ειδικά σχεδιασμένη για τους πιο πρόσφατους downsized κινητήρες και υβριδικά οχήματα. Με την τεχνολογία Eco-Science, η σειρά Quartz Xtra προσφέρει μακροχρόνια καθαρότητα κινητήρα, προστασία από τη φθορά, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων που οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2.
 • EV Fluids: το 2018 η TotalEnergies παρουσίασε μια πρωτοποριακή σειρά υγρών για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτά τα προϊόντα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να καλύψουν τις ανάγκες ψύξης και λίπανσης των διαφόρων μερών αυτών των νέων τύπων κινητήρων και για να διασφαλίσουν ότι παραμένουν σε άριστη κατάσταση καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής τους. Τρεις νέες σειρές προϊόντων είναι διαθέσιμες: Quartz EV Fluid, για ελαφρά οχήματα, Rubia EV Fluid, για βαρέα, βιομηχανικά οχήματα και ηλεκτρικά λεωφορεία και Hi-Perf EV Fluid για μοτοσυκλέτες.
 • Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων: τον Ιούνιο του 2021, η ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. εγκατέστησε τον πρώτο της φορτιστή EV στην Αθήνα, ξεκινώντας επίσημα να παρέχει λύσεις φόρτισης στη χώρα. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ηλεκτρική φόρτιση προσβάσιμη και απλή για όλους τους πελάτες μας, να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους και να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία.

totalenergies 2

Ερώτηση: Εδώ και 2 χρόνια περίπου, η TotalEnergies, μέσω του παγκόσμιου προγράμματος της TotalEnergies Foundation, έχει προσφέρει όχι απλά εκπαίδευση αλλά και πιστοποίηση σε νέα πεδία δραστηριοτήτων όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ηλεκτροκίνηση. Υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια αποτελέσματα αυτού του προγράμματος; Υπάρχουν σχέδια για συνέχεια αυτής της δράσης;

Απάντηση: Το TotalEnergies Foundation έχει υποστηρίξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα - MOOC του IFP School "Tomorrow's Mobility: Sustainable Technologies for the Automotive Sector" ως μέρος της δέσμευσής του για την ένταξη και εκπαίδευση των νέων, με στόχο την προώθηση υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, διαθέσιμης σε όλους.

Τα MOOCs χρησιμοποιούν μια ψηφιακή και διαδραστική εκπαιδευτική προσέγγιση και είναι προσβάσιμα από υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο. Απευθύνονται σε φοιτητές, επαγγελματίες ή, γενικότερα, σε όσους ενδιαφέρονται για τις προκλήσεις και τις καινοτόμες λύσεις της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης κινητικότητας. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ή πέντε εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κατανέμουν το χρόνο τους μεταξύ σύντομων βίντεο από ειδικούς, φύλλων εργασίας με δυνατότητα λήψης, φόρουμ συζήτησης και παιχνιδιών για να αποκτήσουν στο τέλος το δωρεάν πιστοποιητικό.

totalenergies 3

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα "Tomorrow's Mobility: Sustainable Technologies for the Automotive Sector" καλύπτει θέματα που σχετίζονται με ηλεκτρικά, υβριδικά, συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα και νέους τρόπους μεταφοράς.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της τελευταίας έκδοσής του (3η) το Νοέμβριο του 2020, προσέλκυσε 2.630 συμμετέχοντες με ποσοστό ολοκλήρωσης 25%. Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια, βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση εάν θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση αυτού του MOOC το 2022.

Ερώτηση 4: Με μια ανοιχτή επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ που φέρει ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021, η ChargeUp Europe, η ένωση των Ευρωπαίων παρόχων υποδομών φόρτισης, στην οποία συμμετέχει και η TotalEnergies έχει ζητήσει έναν νέο αυτόνομο κανονισμό για τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με την Ένωση, αυτός ο κανονισμός πρέπει να είναι ξεχωριστός από την υπάρχουσα οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα (DAFI). Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την εξειδίκευση αυτή και πως αντέδρασαν μέχρι στιγμής οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απευθυνόταν η επιστολή αυτή.

Απάντηση: Η μετατροπή της οδηγίας AFI σε κανονισμό ζητείται λόγω της ανάγκης μιας κοινής ενιαίας αγοράς ηλεκτροκίνησης και της αποφυγής του τρέχοντος συνονθυλεύματος διαφορετικών εθνικών ερμηνειών, εφαρμογών και απαιτήσεων, που μπορεί να προκύψουν κατά τη μεταφορά της οδηγίας σε κάθε χώρα. Ως κανονισμός, μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια με τους στόχους και τις απαιτήσεις να ισχύουν ήδη από το 2025, σύμφωνα με την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου.

totalenergies 2

Ερώτηση: Τον Μάρτιο είχαμε καταγράψει ως συμβολική ενέργεια μεγάλης σημασίας, τη μετατροπή ενός πρατηρίου καυσίμων στο Παρίσι, σε σταθμό που θα φορτίζονται μόνο ηλεκτρικά οχήματα.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η μετατροπή και τι σηματοδοτεί αυτή η ενέργεια της TotalEnergies;

Απάντηση: Ο συγκεκριμένος σταθμός άνοιξε επίσημα στις 28 Μαΐου 2021 και είναι πρώτος από πολλές απόψεις:

 1. Ο πρώτος πλήρως ηλεκτρικός σταθμός στο δίκτυο TotalEnergies (περίπου 16.000 πρατήρια καυσίμων παγκοσμίως)
 2. Ο πρώτος που μετατρέπεται από συμβατικό καύσιμο σε πλήρως ηλεκτρικό
 3. Ο πρώτος σταθμός της Εταιρείας με την επωνυμία TotalEnergies
 4. Ο πρώτος πλήρως ηλεκτρικός σταθμός στη Γαλλία.

totalenergies 3

Η TotalEnergies είναι πολύ ενεργή στην ανάπτυξη σημείων φόρτισης. Βρισκόμαστε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες) όπου λειτουργούμε δημόσια δίκτυα φόρτισης, με την επωνυμία μας ή τις επιμέρους εταιρείες σε κάθε πόλη. Έχουμε επίσης αναπτύξει λύσεις φόρτισης για επαγγελματίες, για τα γραφεία ή το σπίτι τους. Ξεκινήσαμε επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης στα πρατήριά μας σε αυτοκινητόδρομους και εθνικούς δρόμους, εστιάζοντας αυτή τη φορά κυρίως στη φόρτιση υψηλής ισχύος (HPC) για μεγάλες αποστάσεις. Προς το παρόν, η TotalEnergies λειτουργεί πάνω από 20.000 σταθμούς φόρτισης, με τη φιλοδοξία να φτάσει τους 150.000 στην Ευρώπη έως το 2025. Η ανάπτυξη της La Defense στο Παρίσι είναι η πρώτη περίπτωση HPC μέσα σε αστικό περιβάλλον, στοχεύοντας σε επαγγελματίες οδηγούς (ταξί, φορτηγά παράδοσης, οδηγούς Uber,…) και ιδιώτες πελάτες.

Ερώτηση 6: H TotalEnergies έχει ήδη κάνει έντονη την παρουσία της στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα έγινε η εγκατάσταση του πρώτου φορτιστή. Που βρίσκεται ο φορτιστής αυτός και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρίας για τη φόρτιση επαναφορτιζόμενων οχημάτων για την Ελλάδα;

Απάντηση: Η ΤΟΤΑΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. εγκατέστησε πρόσφατα τον πρώτο φορτιστή EV σε ένα από τα συνεργεία των πελατών της στην Αθήνα. Αυτός ο πρώτος φορτιστής TotalEnergies είναι AC 2 x 22 kVA. Το σύστημα διαχείρισης παρέχει ένα πλήρες σύνολο ενημερωμένων υπηρεσιών για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης διαχείρισης και της ολοκληρωμένης εξισορρόπησης φορτίου.

totalenergies 4

Ως μια ευρεία εταιρεία ενέργειας, η TotalEnergies έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση με τη φιλοδοξία να γίνει υπεύθυνη εταιρεία ενέργειας. Σε απάντηση στις κλιματικές προκλήσεις και τις αλλαγές στις τεχνολογίες και τις χρήσεις, η ηλεκτρική ενέργεια παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των χερσαίων μεταφορών. Ευχόμαστε και το μακροπρόθεσμο σχέδιό μας είναι να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη της αυριανής κινητικότητας στην Ελλάδα δημιουργώντας το δίκτυο φόρτισης TotalEnergies. Χάρη στο σύνολο των δεξιοτήτων της Εταιρείας, είμαστε παρόντες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να υποστηρίξουμε τους χρήστες με λειτουργικές, αξιόπιστες και εύχρηστες λύσεις φόρτισης.

Ερώτηση: H TotalEnergies έχει εμπλακεί ως γνωστό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει η εταιρεία εμπλακεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τα εναλλακτικά καύσιμα;

Απάντηση: Προκειμένου να ανταποκριθούν στον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βιοκαύσιμα πρέπει να εκπέμπουν λιγότερο από το μισό CO2 ισοδύναμων ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Τα βιοκαύσιμα παράγονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες ή απόβλητα. Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι προσπάθειές μας για έρευνα και ανάπτυξη οδήγησαν στην παραγωγή και διανομή ολοένα πιο αποτελεσματικών βιοκαυσίμων χωρίς αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και κυρίως προερχόμενα από την κυκλική οικονομία.

totalenergies 5

Επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα, με στόχο την παραγωγή 2 εκατομμυρίων τόνων βιοκαυσίμων ετησίως το 2025 και 5 εκατομμυρίων το 2030. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του La Mède, ενός πρώην διυλιστηρίου που η Εταιρεία μεταμόρφωσε στο πρώτο βιοδιυλιστήριο παγκόσμιας κλάσης στη Γαλλία και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το La Mède έχει μεγάλη ικανότητα παραγωγής βιοντίζελ υδρογονοκατεργασμένου φυτικού ελαίου (HVO) για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Κανένα φοινικέλαιο δεν θα χρησιμοποιείται από το 2023. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Grandpuits, ένας τόπος διύλισης που επίσης θα μετατραπεί, αυτή τη φορά σε μια πλατφόρμα μηδενικού πετρελαίου έως το 2024, εστιάζοντας στην παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, ή biojet, για την υποστήριξη των αερογραμμών και της Ευρωπαϊκής εντολής για 5% ενσωμάτωση των βιοκαυσίμων.

Εργαζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη προηγμένων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς για τη συμπλήρωση των προηγούμενων ποικιλιών που εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα αυτών που παράγονται παγκοσμίως. Αυτά τα βιοκαύσιμα, που προέρχονται από φυτά που δεν χρησιμοποιούνται για τρόφιμα ή ζωοτροφές, εγείρουν θέματα διαθεσιμότητας, συλλογής και τεχνολογικών εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν. Την τελευταία δεκαετία, η TotalEnergies έχει δαπανήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη βιοκαυσίμων. Τόσο στα δικά μας εργαστήρια όσο και μέσω συνεργασιών στην Έρευνα & Ανάπτυξη, εξετάζουμε όλες τις πιθανές οδούς μετατροπής της βιομάζας.


Ποιος είναι ο κος Yohan Chouchene

totalenergies 1

Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση στο EDHEC BUSINESS SCHOOL στη Λιλ της Γαλλίας, ο κος Yohan Chouchene, έχει μακρά επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή στον Γαλλικό γίγαντα της ενέργειας, η οποία ξεκινά από το 2008. 

Στην διαδρομή του αυτή, έχει διατελέσει στέλεχος της Εταιρείας στις εξής θέσεις:

 • 2008 – 2011: TOTAL E&P (Κατάρ), Corporate Social Responsibility Officer
 • 2011 – 2013: TOTAL LUBRICANTS (Γαλλία), Area Sales Manager
 • 2013 – 2016: TOTAL LUBRICANTS (Γαλλία), National Key Account Manager & Market Segment Manager
 • 2016 – 2019: TOTAL LUBRICANTS (Σιγκαπούρη), Global Market Segment Manager
 • Αύγουστος 2019 – Σήμερα: TOTAL HELLAS (Ελλάδα) Διευθύνων Σύμβουλος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info[at]futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored YouTube redr linkedin