Τι είναι τα Συνδεδεμένα Οχήματα και Γιατί Μας Είναι Απαραίτητα?

Το Πρόγραμμα Συνδεδεμένων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (USDOT) συνεργάζεται με τοπικούς και κρατικούς φορείς μεταφορών, κατασκευαστές οχημάτων και συσκευών και το κοινό, για να δοκιμάσει και να αξιολογήσει την τεχνολογία που θα επιτρέψει στα αυτοκίνητα, στα λεωφορεία, στα τρένα, στους δρόμους και σε άλλες υποδομές, στα smartphone μας και άλλες συσκευές να «μιλούν» μεταξύ τους.

Τα αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιούν ραδιοσήματα μικρής εμβέλειας για να επικοινωνούν μεταξύ τους, έτσι ώστε κάθε όχημα στον δρόμο να έχει επίγνωση της θέσης των κοντινών οχημάτων. Οι οδηγοί θα λαμβάνουν ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για επικύνδυνες καταστάσεις, όπως πιθανή παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παγετό στο οδόστρωμα, ή ένα αντιθέτως ερχόμενο όχημα σε στροφή χωρίς ορατότητα το οποίο κάνει ελιγμό αποφυγής κάποιου αντικειμένου και εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα.

1,083 ζωές...

Αυτός είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός ζωών που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν είχαν μπει σε εφαρμογή μόλις δύο από τις πολλές εφαρμογές ασφαλείας των συνδεδεμένων οχημάτων που αναπτύσει το ΥΜ των ΗΠΑ.

Τα συνδεδεμένα οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν από ατυχήματα στους δρόμους και στους αυτοκινητόδρομους. Ενώ ο αριθμός των επιβατικών επιβατικών οχημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη στους αερόσακους, τα φρένα με ABS και άλλες τεχνολογίες, το USDOT μετατοπίζει την εστίασή του από το να βοηθά τους ανθρώπους να επιβιώσουν στα συντρίμμια στην πρόληψη των συντριβών από το να συμβούν.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια συγκρούσεις στους δρόμους των ΗΠΑ. Από αυτές τις συγκρούσεις, πάνω από 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν ακόμα και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA). Στην πραγματικότητα, η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ μικρών παιδιών και νεαρών ενηλίκων είναι οι συγκρούσεις οχημάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων.

Η τεχνολογία των συνδεδεμένων οχημάτων θα επιτρέψει σε αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα να "μιλούν" μεταξύ τους με ενσωματωμένες στο αυτοκίνητο ή μετά την αγορά συσκευές που μοιράζονται συνεχώς σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την κινητικότητα.

Μια άλλη μελέτη της NHTSA σχετικά με τις τεχνολογίες των συνδεδεμένων οχημάτων έδειξε ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το 80% των συγκρούσεων όπου οι οδηγοί δεν ακρωτηριάζονται, γεγονός που θα σώσει σημαντικό αριθμό ζωών και θα αποτρέψει εκατομμύρια τραυματισμούς που σχετίζονται με συγκρούσεις κάθε χρόνο.

Τα συνδεδεμένα οχήματα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των νέων τεχνολογιών που εμφανίζονται τώρα σε οχήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως το ραντάρ, το lidar, οι κάμερες και άλλοι αισθητήρες. Πρώτον, οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές των συνδεδεμένων οχημάτων έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τον εξοπλισμό του οχήματος, πράγμα που θα επιτρέψει να λαμβάνονται ειδοποιήσεις επικίνδυνων καταστάσεων πολύ νωρίτερα, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για την αντίδραση και αποτροπή ενός ατυχήματος. Επίσης, η τεχνολογία των συνδεδεμένων οχημάτων δεν εξαρτάται από την επικοινωνία "οπτικής επαφής" ώστε να είναι αποτελεσματική, σε αντίθεση με το ραντάρ. Έτσι, αν ένα αυτοκίνητο μπροστά σας φρέναρε απότομα στην άλλη πλευρά ενός λόφου λόγω ενός εμποδίου, θα λάβετε ειδοποίηση ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε και δεν γνωρίζετε την επικίνδυνη κατάσταση που εξελίσσεται. Η συνδεδεμένη τεχνολογία οχημάτων είναι επίσης λιγότερο ακριβή από ότι η εγκατάσταση ραντάρ και φωτογραφικών μηχανών στα οχήματα. Αυτό θα επιτρέψει στο μέλλον να γίνει βασικός εξοπλισμός σε σχεδόν όλα τα οχήματα, όχι μόνο στα πολυτελή αυτοκίνητα.

Εκτός από τις τεράστιες δυνατότητες ασφάλειας των συνδεδεμένων οχημάτων, υπόσχονται επίσης να αυξήσουν τις επιλογές μεταφοράς και να μειώσουν το χρόνο ταξιδιού. Οι διαχειριστές της κυκλοφορίας θα είναι σε θέση να ελέγχουν πιο εύκολα τη ροή της κυκλοφορίας με τα προηγμένα διαθέσιμα δεδομένα επικοινωνίας και να αποτρέπουν ή να μειώνουν την ανάπτυξη συμφόρησης. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info[at]futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored YouTube redr linkedin